Vitamine D van naderbij bekeken

Vitamines zijn belangrijk voor je en je moet er altijd voor zorgen dat je er voldoende van binnen krijgt. Hoe vaak heb je dit al niet gehoord? Volkomen terecht ook, je lichaam heeft vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien helpen vitamines om bepaalde ziektes en aandoeningen tegen te gaan of hun invloed te beperken. Alle vitamines opnoemen, zou ons hier te ver leiden. We gaan hier even dieper in op wat vitamine D nu precies is en welke voordelen je er uit haalt voor je lichaam.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die door het lichaam zelf aangemaakt kan worden en dat is op zich al een groot voordeel. Tenminste, als we aan voldoende zonlicht worden blootgesteld en daar kan het in ons land al wel eens mis gaan natuurlijk. Het is namelijk onder de invloed van zonlicht dat vitamine D in de huid wordt gevormd. De aanmaak van vitamine D zal onder meer bepaald worden door de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de duur van het contact met zonlicht. Voor iedereen zal die aangemaakte hoeveelheid dus anders liggen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine D?

Het is boeiend om te zien dat vitamine D een positieve invloed heeft op heel uiteenlopende zaken. Zo zorgt het voor een goed calciumgehalte, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Het draagt vervolgens ook bij aan een goede ontwikkeling en groei van kinderen, het ondersteunt het immuunsysteem, het bevordert het celdelingsproces in het lichaam en het zorgt voor een goede werking van de spieren en gewrichten. Voor dit laatste is ook de inname van groenlipmossel en curcumine een absolute aanrader. Als je al deze voordelen naast elkaar legt, weet je vanzelf dat je er goed aan doet om in voldoende vitamine D te voorzien.

Hoe zorg je voor een voldoende inname van vitamine D?

Vitamine D maak je zoals al gezegd aan door middel van blootstelling aan zonlicht, toch zijn er ook voedingsmiddelen te vinden die het bevatten. Vette vis, eieren, yoghurt en kip zijn de voedingsmiddelen die er het meeste van bevatten en die dus niet in je eetpatroon mogen ontbreken. Om hier een aanvulling op te bieden, kun je beroep doen op een vitamine D supplement. Veel mensen doen dit hoofdzakelijk in de winterperiode omdat dan de blootstelling aan de zon een pak minder is. 

Geef een reactie