Must-sees in Istanbul

De Turkse metropool Istanbul is een stad die niet op je lijstje mag ontbreken. Met ruim 15 miljoen inwoners en een rijke cultuur kan je je hier zeker een paar dagen vermaken. De Haga Sophia, de Blauwe Moskee en de traditionele markten zijn een paar van de bezienswaardigheden, maar er is nog veel meer te doen, te proeven en te zien. Lees dit artikel door voor een aantal tips en pak daarna meteen je agenda erbij om een paar dagen Istanbul te plannen!

 

Vliegen naar Istanbul

Het oudste gedeelte van Istanbul is gebouwd op zeven heuvels en daarom heet de stad als bijnaam “De stad op de zeven heuvels”. Wat de stad extra bijzonder maakt is dat het westen in Europa ligt, maar het oosten ligt op het continent Azië. De rivier de Bosporus loopt door de stad heen en scheidt de continenten van elkaar. Dit maakt dat je in Istanbul een smeltkroes aan culturen vindt en zowel oosterse als westerse invloeden tegenkomt. Istanbul is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met het vliegtuig. Met Istanbul tickets ben je in minder dan vier uur geland in de buurt van de stad. Als je besluit te vliegen naar Turkije, check dan altijd even de geldende corona maatregelen van tevoren.

 

De bezienswaardigheden van de stad

Ben je nog nooit in Istanbul geweest? Dan mogen allereerst de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee niet overgeslagen worden. De Hagia Sophia is een van de oudste en grootste kerkgebouwen die er in de wereld te vinden is en is al bijna zo’n 1.500 jaar oud. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het zowel een Rooms-Katholieke en een Oost-Orthodoxe kathedraal is geweest, maar ook een moskee. Momenteel is het ook daadwerkelijk functioneel als moskee. Je kan de Hagia Sophia bezoeken, maar de moskee is gesloten tijdens de gebedstijden. Als tweede is de Blauwe Moskee een bezoekje waard. Deze toeristische trekpleister ligt tegenover de Hagia Sophia, dus dat is mooi meegenomen. Met het bezoeken van de verschillende paleizen en de bazaren in de stad ben je ook uren zoet.

 

Wanneer is de beste tijd om te gaan

De beste maanden om af te reizen naar Istanbul zijn mei, juni en september. Dan is de temperatuur aangenaam. In de zomermaanden is er grote kans dat de temperaturen boven de dertig graden stijgen. Als je een beetje kou niet erg vindt, zijn de wintermaanden ook nog relatief aangenaam met maxima rond de zes tot twaalf graden.

 

Kortom, een weekendje of midweek Istanbul staat garant voor een paar dagen vol plezier. Wanneer ga jij?

Geef een reactie