Besparen op de energierekening is voor veel mensen een hot topic, zeker nu de kwh prijs behoorlijk kan oplopen.Gelukkig zijn er genoeg slimme manieren om hierop te besparen zonder dat je meteen terug hoeft naar de middeleeuwen. Het begint allemaal bij inzicht krijgen in je huidige verbruik. Pak je laatste jaarafrekening erbij en kijk eens goed naar die cijfers. Zijn er bepaalde pieken te herkennen? Misschien laat je wel elke nacht ongemerkt de halogeenlampen aan of staat de verwarming altijd net iets te hoog. Door inzicht te krijgen in je gebruik, kun je ook gerichter besparen.
Daarnaast loont het om te kijken naar grootverbruikers in huis. Dat oude aquarium of die tweede koelkast in de schuur kunnen onverwachte energieslurpers zijn. Vervang ze door energiezuinige varianten of vraag jezelf af of je ze echt nodig hebt. Door kritisch te kijken naar wat je echt gebruikt, kan je energierekening al snel een stuk omlaag.
Slimme aanpassingen in je dagelijks leven
Een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen al een groot verschil maken voor je portemonnee. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om die lange, hete douches te vervangen door een snelle, verfrissende douchebeurt? Of vervang die ouderwetse gloeilampen eens door LED-lampen. Deze simpele switches kunnen jouw energieverbruik drastisch verminderen zonder dat je veel van je comfort hoeft in te leveren.
Denk ook eens na over de manier waarop je jouw apparaten gebruikt. Laat je de vaatwasser draaien terwijl deze halfleeg is of zet je de wasmachine aan voor slechts een paar sokken? Door slimmer om te gaan met deze apparaten kun je veel energie besparen. En wist je dat het uitzetten van apparaten in plaats van op stand-by zetten ook scheelt? Kleine moeite, groot plezier!
Investeer in energiezuinige apparaten
Op lange termijn is investeren in energiezuinige apparaten een slimme zet. Denk aan een zuinige koelkast, vaatwasser of wasmachine met een hoog energielabel. Deze apparaten gebruiken significant minder stroom dan oudere modellen en dat zie je terug op je energierekening. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu; een win-winsituatie dus.
Vaak denkt men dat energiezuinige apparaten duurder zijn in aanschaf, maar vergeet niet dat deze kosten vaak snel terugverdiend worden door de lagere energiekosten. Plus, soms kun je gebruikmaken van subsidies of cashback-acties waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.
Profiteer van natuurlijke bronnen
De natuur biedt ons gratis bronnen die we kunnen benutten om energie te besparen. Een goed geïsoleerd huis houdt bijvoorbeeld in de winter de warmte binnen en blijft in de zomer koel zonder veel extra verwarming of airconditioning. En laten we de zon niet vergeten! Met een dynamisch contract zonnepanelen kun je optimaal gebruikmaken van deze natuurlijke energiebron.
Dankzij het salderingsreglement kun je met zonnepanelen overdag stroom opwekken die je ’s nachts weer kunt gebruiken. Dit kan, afhankelijk van hoeveel stroom je opwekt en verbruikt, leiden tot een lagere of zelfs geen energierekening! Zeker als je kiest voor een dynamisch tarief waarbij de prijs afhangt van het actuele aanbod op de stroommarkt. Zo kun je profiteren van lagere prijzen wanneer er veel aanbod is.
Vergelijk en switch van energieleverancier
Loyaliteit is mooi, maar als het op energieleveranciers aankomt kan overstappen naar een andere aanbieder veel geld schelen. Er zijn websites waarop je eenvoudig tarieven en voorwaarden kunt vergelijken. Kijk niet alleen naar de kwh prijs maar ook naar contractduur, vaste kosten en korting voor nieuwe klanten.
Als je zonnepanelen hebt, let dan extra op de terugleververgoeding die leveranciers bieden. Sommige leveranciers hebben speciale tarieven of regelingen voor duurzaam opgewekte energie die voordelig kunnen uitpakken.
Blijf op de hoogte van subsidies en regelingen
De overheid stimuleert duurzame initiatieven vaak met subsidies en regelingen. Dit kan variëren van korting op de aanschaf van zonnepanelen tot investeringssubsidies voor isolatie. Doe hier absoluut je voordeel mee, want dit kan het verschil maken tussen een flinke uitgave of een slimme investering met snel rendement.
Check regelmatig websites van de overheid of duurzame organisaties om up-to-date te blijven over beschikbare subsidies. Vergeet ook niet dat sommige lokale gemeenten eigen initiatieven hebben die extra voordelig kunnen zijn.