Carrière switch maken? Zo pak je het stap voor stap aan!

Een carrière switch is iets dat veel mensen overwegen, maar waar velen het de stap niet toe durven om deze te maken. Het veranderen van beroep kan een enorme leercurve met zich meebrengen, zeker wanneer je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een andere industrie. In dit blog ga ik door middel van een stappenplan aanvullend op de vele theoriën die niet opgenomen zullen worden, de lezer door het proces heen leiden wat nodig is om een succesvolle carrièreswitch naar een professie naar wens te realiseren.

Stap 1: Neem de tijd om na te denken over je carrièrewensen

De eerste stap is om tijd te nemen om na te denken over je carrièrewensen. Ben je op zoek naar meer verantwoordelijkheden, wil je meer flexibiliteit of wil je gewoon een stukje uitdaging in je werk? Door deze mogelijkheden in de vroege stadia te analyseren, voorkom je dat je in de verkeerde baan terechtkomt.

Stap 2: Doe een uitgebreide marktanalyse

Om ervoor te zorgen dat je carrièreswitch succesvol is, is het volgende wat je moet doen een uitgebreide marktanalyse. Dit is waar je je onderzoek begint te doen naar verschillende sector's, industrieën, functies en bedrijven. Je kunt dit doen door de vele online bronnen, boeken en krantenartikelen die in deze trends beschikbaar zijn. Je kunt ook persoonlijk contact opnemen met mensen die werkzaam zijn in de betreffende sector om meer inzicht te krijgen en tips te krijgen.

Stap 3: Identificeer een carrièrepad dat bij je past

Nadat je marktonderzoek hebt gedaan, is het tijd om een carrièrepad te identificeren dat bij je past. Kijk uit naar functies die je interesseren en leer zo veel mogelijk over deze functies. Ga na wat de verwachtingen zijn, hoeveel ervaring je nodig hebt en wat je kansen zou kunnen zijn om binnen de branche te groeien. Daarnaast kan je al kijken naar vacatures in een bepaalde branche. Bijvoorbeeld ICT vacatures op de website van westlandse banen.

Stap 4: Maak een overgangsplan

Nu dat je een carrièrepad hebt geïdentificeerd, is het tijd om een overgangsplan te maken. Bedenk hoe je jouw kennis en vaardigheden kunt gebruiken om de nieuwe carrière te bereiken. Heb je bijvoorbeeld extra opleiding of certificering nodig? Bereid dan v je nodig hebt om de overgang te maken.

Stap 5: Doe je huiswerk

Je moet je huiswerk doen om te weten of je een carrièreswitch kunt maken en of je daar succesvol in zal zijn. Schrijf een CV die je specifiek heeft aangepast aan de nieuwe carrière. Verdiep je in de bedrijven waarvoor je solliciteert en ga na wat de verwachtingen zijn voor de functie die je zoekt. Netwerken is ook van groot belang. Je moet ervoor zorgen dat je contacten hebt in de branche om je carrière te ondersteunen.

Geef een reactie